Wymień codzienne produkty na ich zdrowsze warianty!

Od początku roku staramy się zachęcać do podjęcia kroków, na których skorzysta Wasze zdrowie. Tym razem czas na pokazanie zdrowej alternatywy dla produktów spożywczych używanych na co dzień.

Słodkiego miłego życia…dla zdrowia 

Dobra zmianę dla zdrowia zaczynamy od… słodkości. Czy wiecie, że zwykły biały cukier, który używamy na co dzień np. do słodzenia herbaty, kawy lub twarogu, nie zawiera żadnych składników odżywczych? Co więcej, jego nadmierne spożywanie może przyczyniać się do wielu schorzeń, w tym m.in.:

– osłabienia uwagi i pamięci,
– upośledzenia przyswajania witamin z grupy B,
– nerwowości,
– bezsenności,
– obniżenia odporności organizmu,
– przyśpieszenia procesów starzenia,
– zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej serca.

Warto więc już dziś poszukać jego zdrowszych odpowiedników, które wcale nie są trudno dostępne. Mowa o takich produktach jak:

– Miód, który jest naturalnym i nieprzetworzonym źródłem węglowodanów, a do tego ma właściwości zdrowotne.

Miód gryczany: polecany m.in. przy problemach z układem krążenia lub w nerwicach.
Miód spadziowy: jeden z najbardziej popularnych rodzajów miodu, idealnie sprawdza się przy chorobach górnych dróg oddechowych.
Miód lipowy: polecany przy uporczywym kaszlu.
Miód rzepakowy: wzmacnia serce.

– Syrop klonowy,
– Korzeń lukrecji (niewskazany dla osób z wysokim ciśnieniem i kobiet w ciąży),
– Melasa (ma charakterystyczny smak, nie każdy go lubi),
– Cukier trzcinowy,
– Syrop daktylowy (idealny dla osób z zaparciami),
– Ksylitol.

Co może być solą w oku dla Twojego zdrowia?

No właśnie… przysłowiową solą w oku może być dla naszego zdrowia zwykła sól, która w nadmiarze powoduje m.in.:

– nadciśnienie,
– miażdżycę,
– choroby nerek.

Ta najczęściej używana w naszych kuchniach czyli zwykła sól warzona jest produktem wysoko przetworzonym, który ma jedynie walory smakowe. Czym zatem warto zastąpić sól kuchenną?

– Ziołami m.in. bazylią, miętą, koprem czy rozmarynem.
– Przyprawami: cynamonem, kminkiem, gałką muszkatołową, estragonem, pieprzem.

Uwaga! Korzystając z soli, wybierajmy jej najmniej przetworzone odpowiedniki np. sól morską ze sprawdzonego źródła.

Pamiętaj! Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienna dawka soli nie przekraczała 5 g czyli około jednej łyżeczki.

Cicha woda …dla zdrowia 

Choć gazowane napoje, soki, energetyki walczą o naszą uwagę krzykliwymi etykietami i słodkim smakiem…to warto na co dzień przekonać się do niepozornej wody, która wygrywa z nimi wszystkimi właściwościami zdrowotnymi.

Dlaczego warto pić wodę?

– W przeciwieństwie do napoi słodzonych nie zawiera kalorii.
– Jest bogata w niezbędne dla naszego organizmu składniki mineralne.
– Zapobiega chorobie refluksowej żołądka.
– Hamuje rozwój miażdżycy.
– Zalecana do picia w profilaktyce przeciwcukrzycowej i wspomagającej leczenie cukrzycy.

Pamiętaj! Napoje owocowe dostępne w sklepach są często dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, który sprzyja rozwojowi otyłości brzusznej, nadciśnieniu i zbyt wysokiemu poziomowi złego cholesterolu.

Podziel się swoją opinią

Skontaktuj się

Jeżeli w tym momencie kontakt z konsultantem jest niemożliwy wyślij nam wiadomość.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Zacznij pisać i naciśnij klawisz Enter, aby wyszukać