Cudowna mandarynka – chroni przed miażdżycą i nowotworami

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z cudownym zapachem świeżej choinki oraz… pysznych mandarynek. Te smaczne i niepozorne cytrusy zawierają składniki, które pomagają zachować piękną skórę, szczupłą sylwetkę i zdrowe serce. Dowiedz się więcej o właściwościach tych owoców.

Mandarynki numerem jeden

Czy istnieje sposób na to, by w zimowym okresie, nie ruszając się z domu, choć na chwilę poczuć gorące słońce południa? Oczywiście! Wystarczy skosztować pomarańczy, mandarynek czy innych cytrusów, które dojrzewały w gorącym słońcu Hiszpanii czy Maroka. To właśnie z tych dwóch krajów importujemy najwięcej mandarynek, które w zimowym okresie trafiają do naszych sklepów.

Mandarynki pochodzą z rejonu południowych Chin i Indochin, a dokładniej z wyspy Mauritius. Do Europy trafiły późno, bo dopiero pod koniec XIX wieku. Szybko jednak zawojowały kontynent. Dziś uprawiane są w większości krajów o gorącym klimacie. Znamy wiele odmian mandarynek, takich jak klementynki (skrzyżowanie z gorzką pomarańczą) i tangele (skrzyżowanie z grejpfrutem).

Spośród wszystkich cytrusów, w Polsce do lat niezmiennie najchętniej kupowane są właśnie mandarynki. Dotyczy to szczególnie okresu świątecznego, kiedy to przypada okres zbiorów tych owoców (od października do lutego). Co sprawia, że tak je pokochaliśmy? Delikatny słodki smak? Łatwość obierania? A może niezwykłe właściwości tego niepozornego owocu, ukryte w jego miąższu i skórce?

Cała apteczka  w jednym owocu

Na naszym blogu niejednokrotnie udowadnialiśmy, że natura skrywa w sobie lekarstwa na wiele chorób, nawet tych najcięższych. Także mandarynki mają całą gamę leczniczych składników.

  • Bogate źródło witaminy A – mandarynki mają jej więcej niż inne cytrusy, takie jak pomarańcze czy cytryny (dawka 100 g mandarynek zawiera 40% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). Witamina A wspomaga wiele procesów w naszym ciele – wzmacnia kości i zęby, poprawia kondycje skóry, a także chroni oczy (zmniejsza ryzyko jaskry i zaćmy).
  • Pomaga w walce z nowotworami – skórka mandarynki zawiera Salvestrol 40 – to związek wykorzystywany przez owoc do samoobrony, a dokładniej do odstraszania owadów i innych intruzów. Naukowcy odkryli, że związek ten jest także zabójczy dla niektórych komórek nowotworowych, w tym odpowiedzialnych za raka wątroby.

Ważne!

Skórka mandarynki to jeden ze składników Hemorendu. Ma ona działanie stymulujące psychikę, posiada właściwości rewitalizujące, koi bóle migrenowe, stymuluje trawienie i łagodzi wzdęcia.Nasz środek na hemoroidy zawiera wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia, dzięki czemu jest przyjazny dla organizmu.

  • Wspomaga odchudzanie – kolejny ważny element mandarynki ukryty w jej skórce to nobiletynie, składniki które zapobiegają odkładaniu tłuszczów w wątrobie, wspomagają ich spalanie. Co więcej mandarynki same w sobie mają bardzo mało kalorii (jeden owoc to ok. 35 kcal).

Jak przygotować skórkę mandarynki

Zamiast wyrzucać skórki z cytrusów, w tym z mandarynek, warto zachować je i regularnie zjadać, dostarczając organizmowi cennych składników.

Ważne!

Należy jednak pamiętać, by korzystać jeśli to możliwe wyłącznie z owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Cytrusy dostępne w marketach, są najczęściej nasączone pestycydami i innymi substancjami toksycznymi dla naszego organizmu.

Zebrane skórki należy najpierw oczyścić ze wszystkich białych błonek, które nadają im gorzki smak. Następnie można je zetrzeć na tarce i używać jako składnik ciast, deserów, napojów, a także sosów, czy jako przyprawę do mięs i ryb. Zastosowań skórki mandarynki jest naprawdę wiele.

 

Comments
  • Anna Wilk
    Odpowiedz

    Mandarynki są na naszym stole przez cały okres zimowy 🙂 Niestety znalezienie tych z upraw ekologicznych jest praktycznie niemożliwe. Pozostaje dobrze wyszorować te dostępne na bazarach i w marketach.

Skontaktuj się

Jeżeli w tym momencie kontakt z konsultantem jest niemożliwy wyślij nam wiadomość.

Nieczytelne? Zmień tekst. captcha txt

Zacznij pisać i naciśnij klawisz Enter, aby wyszukać